Foster

Advancing societal food system knowledge and innovation

projekt azonosító

Ismerd meg a FOSTER projektet!

Az élelmezési rendszer átalakításának elősegítése a tudás és az innováció heterogén perspektíváinak integrálásával az Európai Kutatási Térségen (ERA – European Research Area) belül.
A FOSTER egy ambiciózus, a Horizont Európa által finanszírozott projekt, amely a kutatók, a lakosság és mechanizmusait építi ki. A FOSTER jövőképe az, hogy olyan alapot teremtsen, amelyből az európai élelmezési rendszer új tudás- és innovációs rendszere (Knowledge and Innovation System) alakulhat ki, amely jobban kezeli a fenntartható élelmezési rendszerekből származó egészséges táplálkozással kapcsolatos kihívásokat. A FOSTER fő célkitűzése, hogy betekintést nyerjen abba, hogyan lehet egy új tudás- és innovációs rendszert létrehozni, amely ezt a kihívást befogadóbb, transzdiszciplináris és hatékonyabb módon kezeli, és az élelmezési rendszer kihívásait az élelmezési rendszerek integrált szemszögéből, nem pedig a különböző összetevők külön-külön történő vizsgálata révén vizsgálja. A FOSTER projekt célja az európai élelmezési rendszer eredményeinek átalakítása, melyet a FOSTER platform kiépítésével és a FOSTER nyári egyetem létrehozásával kívánja elérni.
Évente nyári egyetemeket szervezünk, amelyek az élelmiszerrendszer különböző aspektusaira összpontosítanak, és hozzáférést biztosítanak a külső érdekelt felek számára. A projekt célja a trend- és veszélyelemzéssel kapcsolatos előrejelzés, valamint az élelmezési rendszerek szakpolitikai támogatási és irányítási lehetőségeinek vizsgálata is. Mindezek során a FOSTER szorosan együttműködik majd öt ország hat kezdeményezésével, amelyeken keresztül új ismeretek, stratégiák és cselekvési kutatási menetrendek születnek. Ennek eredményeképpen új megközelítések és megoldások válnak elérhetővé a küldetésorientált K+I- politika különböző szakpolitikai támogatási mechanizmusaihoz.
A FOSTER kezdete óta a különböző partnerek együtt dolgoznak az élelmezési rendszerek vizsgálatán, kontextusforgatókönyvek készítésén és a FOSTER tudásplatform létrehozásán. Az Európai Élelmiszer-rendszerek Akadémiájának megalapozása, amely az esettanulmány partnerek jelenlegi élelmiszer-rendszerekkel kapcsolatos ismereteinek felmérésén alapul, egy sor nyári egyetemet irányít majd, amelyeken a civil lakosság és kutatók vesznek részt. A FOSTER projekt megkezdte az esettanulmány partnerekkel való együttműködést, hogy további betekintést nyerjen szervezeti felépítésükbe, fő célkitűzéseikbe, valamint a hálózatokba és politikai struktúrákba való integrációjukba, ami az élelmezési rendszerekre vonatkozó innovációkkal kapcsolatos, személyre szabott ajánlások kidolgozásának alapjául szolgál.
A FOSTER projekt 2022. szeptember 1-én indult, és egy multidiszciplináris és több érdekelt felet tömörítő konzorciumot foglal magában, amelyben 18 különböző intézmény, köztük az esettanulmány partnerek képviselői és 7 európai ország vezető tudósai vesznek részt. Az esettanulmány partnerek egyike a Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. Tevékenységünket szakmai oldalról Magyarországról a Kilépték Egyesület segíti

Konzorciumi partnerek

Screenshot_139
DIL Deutsches Institut Fur Lebensmitteltechnik EV
Germany
Screenshot_142
Universitaet Hohenheim
Germany

 

Screenshot_143
Verein Der Europaeischen Burgerwissenschaften – ECSA E.V
Germany
Screenshot_144
Fraunhofer Gesellschaft Zur Foerderung Der Angewandten Forschung E.V
Germany
Screenshot_147
University of Oxford
United Kingdom
 
Screenshot_148
Institut de Recerca iTecnologia Agroalimentaries
Spain
Screenshot_149
Biosense Institute
Serbia
Screenshot_150
Stichting Wageningen Research
Netherlands
Screenshot_151
Sociedade Portuguesa de Inovação
Portugal
Screenshot_153
Stichting VU
Netherlands
Screenshot_154
Johann Heinrich Von Thuenen-Institut
Germany
Pannon Helyi Termek 
Hungary
Screenshot_156
Kisléptékű Termékelőállítók Érdekképviselete
Hungary
Screenshot_157
Delta Foundation
Serbia
Screenshot_158
Institut D’arquitectura Avancada de Catalunya
Spain
Screenshot_159
Stichting Transitiecoalitie Voedsel
Netherlands
Screenshot_162
Fundacio Privada Institut de Recerca de La Sida
Spain
Screenshot_163
Ernährungsrat StadtRegion Stuttgart
Germany